Plugin-ul pentru flash este dezactivat sau absent în programul dumneavoastră de navigare. Vă rugăm să actualizaţi versiunea de flash pe care o utilizaţi.

Universitatea „Tibiscus” din Timişoara
instituţie de învăţământ superior privat
acreditată prin Legea 484/2002
 FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   ÎnregistrareÎnregistrare   ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

CINE DEMOLEAZĂ ISTORIA?

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start -> Diverse
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
omul_din_agoraData înscrierii: 02/oct/2007
Mesaje: 1

MesajTrimis: miercuri 03 octobrie 2007; 15:39    Titlul subiectului: CINE DEMOLEAZĂ ISTORIA? Răspunde cu citat (quote)

Sunt bucureștean, am însă origini ardelenești, sunt licențiat în istorie și arhitectură și doresc să semnalez o problemă care, deși pare a fi una doar de interes local, totuși, prin importanța și frecvența în similaritate a cazurilor în mai multe locuri din țară, poate deveni o problemă majoră.
Destinul a făcut să mă aflu în tranzit prin Satu Mare tocmai pe 4 iulie, în fatidica zi a prăbușirii unei centenare sinagogi din centrul municipiului. Am putut fi martor fără voie nu atât la decrepitudinea unui eșantion de civilizație din tumultul nostru multicultural istoric, cât mai ales la fiascoul unui act de responsabilitate administrativă și restauratorie.
Am înțeles ulterior că s-a speculat îndelung pe marginea faptului că a existat un veritabil complex de interese în jurul îndeosebi a terenului pe care se afla amplasată respectiva sinagogă. Din varii motive, comunitatea evreiască a întârziat ani de-a rândul să ia o decizie, să dea o destinație clădirii dezafectate și intrate în descompunere naturală (și artificială?!), de parcă ar fi așteptat ca aceasta să-și dea obștescul sfârșit prin a se face una cu pământul precum s-a și întâmplat.
Situația juridică și birocrația stufoasă impuse de legislația destul de restrictivă în privința obiectivelor de patrimoniu sunt acoperiri aparent pertinente pentru delăsarea calculată care se așternuse ani de-a rândul peste acea sinagogă. Astfel, nu a mirat pe nimeni că s-a vorbit de eventualitatea construirii unui centru comercial pe locul defunctei sinagogi. Personal, aș fi fost extrem de curios să văd planul arhitectural al unei asemenea idei, modul în care viitorul edificiu s-ar fi integrat în mediul, totuși, destul de eclectic al locului. Dar, ca într-o lovitură de imagine, comunitatea evreiască mi-a retezat curiozitatea prin aceea că s-a arătat dispusă, într-un gest parcă de fericită reparație morală, să doneze amplasamentul către factorii abilitați să ridice pe ruina sinagogii un centru cultural, un sediu pentru biblioteca județeană despre care, cu stupoare, am aflat că se află într-o situație ingrată de mai mulți ani din cauza nu numai a impotenței administrației locale, ci și îndeosebi a inapetenței culturale a acesteia.
Deunăzi, forțat de împrejurările personale, am revenit la Satu Mare și m-am pus la curent cu cele relatate până acum. De data aceasta, călătorind cu mașina, pe drum, privirea mi-a fost atrasă de o construcție impunătoare care, în plan local, străjuia din depărtare șoseaua. Deși eram oarecum sub presiunea timpului, am ținut în mod expres să opresc, să vizitez de aproape măreția acelei ctitorii.
Dar ceea ce mi-a fost dat să văd mi-a stârnit un sentiment uimit și terifiant. Amestecul de stări a venit, pe de o parte, din grandoarea rece și imperturbabilă cu care construcția domina aproape nefiresc peisajul, iar, pe de altă parte, din violul sacrilegiant la care a fost supusă aceasta.
De cum am avut răgazul necesar, m-am interesat, m-am documentat cât de cât să aflu ceea ce s-a putut afla cu propriile-mi resurse prea restrânse pentru un asemenea demers.
Biserica reformată-calvină din localitatea Acâș (situată la 37 km sud de municipiul Satu Mare, pe șoseaua internațională E81), căci despre aceasta este vorba, este o ctitorie a familiei nobiliare Akos (de la patronimul căreia își are originea și denumirea actuală a localității), fiind datată din secolul al XIII-lea, aparținând, pare-se, inițial, unei mănăstiri benedictine. Cu aspect auster, săracă în profile, ridicată în întregime din cărămidă, cu o structură de tip bazilical cu trei nave tavanite, despărțite prin stâlpi dreptunghiulari, cu o singură absidă precedată de un cor scurt, dreptunghiular pe latura de est și două turnuri, între care se află o tribună pe latura de vest, construcția face parte din circuitul monumentelor de patrimoniu național, catalogată de categorie „A”, fiind, prin specificul său, între primele șase monumente romanice din România!
În astfel de condiții, trebuie ca orice investigație arheologică să beneficieze de nenumărate avize și aprobări riguroase de jos până sus, sus de tot, iar intervențiile să fie efectuate cu maximum de profesionalism, sub supraveghere calificată. Personal, mă îndoiesc teribil ca toate aceste lucruri să se fi întâmplat ca atare. Fiindcă ceea ce am găsit la Biserica reformată-calvină din Acâș întrece orice închipuire de bun simț.
În mod vădit și nici măcar disimulat, aici au fost executate manevre arheologice invazive cum ar fi inclusiv deschiderea criptei mortuare, dar și decopertarea unor straturi de var interior în căutarea, din câte am înțeles, a unor posibile fresce. Conjugate cu neacoperirea casetelor de săpătură, acest fapt a condus, în timp, la masive infiltrații de apă datorită acumulărilor pluviale, monumentul fiind, în prezent, într-o situație de iminentă degradare și, astfel, de compromitere nu doar a vestigiilor istorice, ci a întregului edificiu!
Am vrut să știu cine este autorul de facto al tuturor acestora și am rămas stupefiat să aflu că e vorba de un anume Szoci Peter (sper că i-am scris corect numele), nimeni altul decât unul din directorii Muzeului Județean Satu Mare.
Mi-a fost dat să trăiesc și să văd multe la viața mea, de la schimbarea la față a Bucureștiului și ceaușizarea acestuia, până la hibridizarea arhitecturală a României, funcție de jocurile de interese economice care nu au mai ținut cont de păstrarea unei linii urbanistice coerente, echilibrate și armonioase.
În tot acest context, Satu Mare e un caz distinct, dar nu unul fericit. În mai toate locurile din țară cu certă vechime istorică, prin decizia binevenită a unor administrații preocupate, pe cât posibil, moștenirea arhitecturală a veacurilor trecute a fost conservată, restaurată, repusă în drepturile ei.
În municipiul de pe Someș, ceea ce se numește „Centrul vechi” e, mai degrabă, o ruină tot mai rușinoasă, clădirile cu reală valoare istorico-culturală fiind, în majoritate, într-o stare atât de deplorabilă, încât stârnesc jale.
Regret să spun toate aceste lucruri pe care nu le-aș fi spus dacă nu m-ar fi oripilat cazul Bisericii reformate-calvine din Acâș. Înțeleg cât înțeleg că e greu când nu sunt fonduri, când e în litigiu dreptul de proprietate și alte asemenea expuneri de motive că nu se prea poate interveni pentru ca imaginea să fie una sănătoasă, proaspătă și demnă de respectul pentru valorile trecutului. Dar nu pot să înțeleg și să accept situații de genul celei de la Acâș unde răul a fost făcut tocmai de cineva pus să apere, să păstreze nealterate astfel de valori.
Acel Szoci Peter pare a fi mai degrabă un buldozerist brutal decât un cercetător, istoric, arheolog specializat. Repet, nu știu dacă forurile competente, de la cele locale până la cele centrale cunosc sau nu situația de la Biserica reformată-calvină din Acâș, îmi place să cred că nu, căci dacă o cunosc și, mai mult, ceea ce s-a făcut acolo e cu complicitatea lor, atunci e cu atât mai grav!
Am început prin a face vorbire despre sinagoga prăbușită. Între aceasta și Biserica reformată-calvină din Acâș există o sumedenie de diferențe firești, dar ceea ce le poate uni e o soartă comună cumplită. Chiar dacă, acum, încă, e o exagerare, în timp, dacă nu se vor lua măsurile de rigoare, monumentul din Acâș s-ar putea prăbuși întocmai ca sinagoga.
Nu am nici menirea, nici căderea de a rezolva o asemenea problemă, nu am făcut decât să-mi exprim indignarea și cred că e dreptul și obligația celor în măsură să facă lumină în acest caz. Eu nu pot decât să sper că, peste ceva vreme, când voi mai reveni, lucrurile se vor fi îndreptat!
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start -> Diverse Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community